Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Τι πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε φρούτα;

Αναζητήστε φρούτα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Μην ξεχάσετε να κάνετε και το τεστ της μυρωδιάς. Τα περισσότερα ώριμα φρούτα έχουν μια καθαρή, αρωματική μυρωδιά. Αν το προϊόν μυρίζει άσχημα και η επιφάνειά του είναι γλιτσιασμένη, βάλτε το πίσω στον πάγκο. Φεύγοντας από τη λαϊκή αγορά ή το σουπερμάρκετ τοποθετήστε τα φρούτα στην κορυφή της τσάντας ή του καλαθιού σας. Έτσι θα αποφύγετε ανεπιθύμητους «μώλωπες» πάνω στα φρούτα και ο αέρας θα ανακυκλώνεται κρατώντας τα φρέσκα.
Τα φρούτα δεν διαρκούν πολύ στα ράφια του ψυγείου, εξαιρούνται τα μήλα και ορισμένα εσπεριδοειδή. Έχοντας αυτό κατά νου αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα φρούτα φρέσκα τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου σας. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα φρούτα να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προτού καταναλώσετε οποιοδήποτε φρούτο πρέπει να το πλύνετε με ζεστό νερό. Πρέπει να θυμάστε ότι σχεδόν όλα τα φρούτα έχουν ψεκαστεί με μικροβιοκτόνα φάρμακα, γι' αυτό και πρέπει να ξεφλουδίσετε και να πετάξετε τη φλούδα φρούτων όπως είναι τα πεπόνια. Τα μήλα πρέπει να τα τρίψετε με μαλακή βούρτσα κάτω από ζεστό νερό.
Χρήσιμο θα ήταν να ελέγχετε κατά διαστήματα τη θερμοκρασία του ψυγείου σας. Για υψηλότερη δυνατή ασφάλεια ο διακόπτης πρέπει να βρίσκεται μεταξύ -15°C και -40°C. Δυστυχώς σε ορισμένα σουπερμάρκετ δεν γίνεται καλή συντήρηση των φρούτων που φθάνουν στα χέρια του καταναλωτή. Φυλάξτε τα κομμένα φρούτα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες ή σφραγισμένα μπολ στο ψυγεία σας. Αν θα τα φάτε στο σπίτι σας, καλό θα ήταν να τα αφήσετε στο ψυγείο προτού τα σερβίρετε. Αν βρεθείτε σε κατασκήνωση ή σε κάποιο υπαίθριο πικνίκ, τοποθετήστε τα φρούτα σε φορητό ψυγείο, κατά προτίμηση στη σκιά.
Για να κρατήσετε τα φρούτα σε καλό επίπεδο υγιεινής πρέπει να τα καθαρίσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Μικρόβια και βακτήρια δεν μπορούν να ζήσουν σε καθαρές επιφάνειες. Οπότε πρέπει να πλύνετε και μετά να στεγνώσετε τα χέρια σας, όλα τα εξαρτήματα μαγειρικής, τα κουζινικά σκεύη και τα πιάτα στα οποία θα σερβίρετε τα φρούτα.
Για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες καλό θα ήταν να μην καταναλώσετε περισσότερο από μια συγκεκριμένη ποσότητα φρούτων ανά φορά. Δεν πρέπει να φάτε πάνω από μία μπανάνα, ένα φλιτζάνι του τσαγιού φράουλες, μια φέτα πεπόνι, δύο φέτες καρπούζι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού βερίκοκα, ένα μεγάλο ροδάκινο, δύο σύκα και ένα φλιτζάνι του τσαγιού σταφύλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες