Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009


Δυναμική η ελληνική εξαγωγική παρουσία φρουτολαχανικών στη Γερμανία

Η Ελλάδα κατέλαβε το 2008 σημαντική θέση στη γερμανική αγορά φρούτων και λαχανικών, παρά τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται, πώς τα σημαντικότερα προϊόντα της κατηγορίας φρούτων και λαχανικών που εξήγαγε η Ελλάδα προς τη Γερμανία το 2008 ήταν, κατά σειρά σπουδαιότητας, τα σταφύλια, τα σπαράγγια, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Γερμανίας, τα βερίκοκα, (δεύτερη θέση) τα πορτοκάλια,(τέταρτη θέση),τα αγγούρια (δεύτερη θέση), τα νεκταρίνια( τέταρτη θέση), τα καρπούζια, οι πιπεριές (τέταρτη θέση ),τα ακτινίδια (τρίτη θέση), οι κλημεντίνες ( τρίτη θέση), οι ντομάτες ( έβδομη θέση) και τα κεράσια (τρίτη θέση).
Σύμφωνα με στοιχειά του Υπουργείου Εξωτερικών, που έχει αποστείλει το ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ( ΟΕΥ ) στο Μόναχο, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών και οι βασικοί ανταγωνιστές αυτών στη γερμανική αγορά το 2008 έχουν, κατά προϊόν ως εξής:
Σταφύλια
Η Ελλάδα εξήγαγε στη Γερμανία 34.274 τόνους σταφύλια, αξίας 51.650 χιλ. ευρώ. Ο κυριότερος ανταγωνιστής της Ελλάδος στη γερμανική αγορά όσον αφορά τα σταφύλια είναι η Ιταλία, για την οποία τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν στους 129.650,1 τόνους και τα 163.219 ευρώ. Επίσης σημαντικό μερίδιο της αγοράς κατέχει η Νότιος Αφρική, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός με τη χώρα μας, καθώς η αρχή της σαιζόν για τα σταφύλια από τη Νότιο Αφρική διαδέχεται το τέλος της σαιζόν για τα ελληνικά σταφύλια.
Σπαράγγια
Η Ελλάδα εξήγαγε στη Γερμανία 14.118,2 τόνους σπαράγγια, αξίας 38.083 χιλ. ευρώ και κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της γερμανικής αγοράς στο συγκεκριμένο προϊόν. Ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία με εμφανώς μικρότερες ποσότητες. Ο πραγματικός ανταγωνιστής της χώρας μας όσον αφορά τα σπαράγγια στη γερμανική αγορά είναι η ίδια η εγχώρια παραγωγή, στην οποία δείχνουν σαφή προτίμηση οι καταναλωτές, χωρίς η υψηλότερη τιμή τους να δρα αποτρεπτικά.
Βερίκοκα
Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Γερμανία το 2008 όσον αφορά τα βερίκοκα κινήθηκαν στους 9.881,8 τόνους, αξίας 21.538 χιλ. ευρώ και η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά από τη Γαλλία, η οποία αναδεικνύεται επί σειρά ετών ηγέτης της ευρωπαϊκή αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν. Σημαντικό ανταγωνιστή για τη χώρα μας αποτελεί και η Ισπανία.
Πορτοκάλια
Στη γερμανική αγορά κυριαρχούν κατά κύριο λόγο τα πορτοκάλια προέλευσης Ισπανίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά το 2008, η Γερμανία εισήγαγε 404.845,5 τόνους πορτοκάλια από την Ισπανία , η οποία και κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγές του προϊόντος στη Γερμανία, ενώ η δεύτερη κατά σειρά χώρα, η Νότιος Αφρική, εξήγαγε πολύ περιορισμένη συγκριτικά ποσότητα στη Γερμανία, και συγκεκριμένα 32.210,2 τόνους, αξίας 19.816 χιλ. ευρώ. Η χώρα μας με εξαγωγές 28.807,8 τόνων, αξίας 15.586 χιλ. ευρώ, βρέθηκε στη τέταρτη θέση μετά την Ιταλία.
Αγγούρια
Οι εισαγωγές από την Ισπανία κυριάρχισαν στη γερμανική αγορά με 176.007 τόνους, αξίας 141.426 χιλ. ευρώ κατά το 2008. Ακολούθησε η Ελλάδα, με 15.429 τόνους, αξίας 13.923 χιλ. ευρώ, ενώ έγιναν εισαγωγές σε μικρότερες ποσότητες από την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Μαρόκο και τη Νότιο Αφρική. Παράλληλα διακινούνται στη γερμανική αγορά και αρκετές ποσότητες εγχώριου προϊόντος, που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια.
Νεκταρίνια
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι κατά σειρά σπουδαιότητας οι χώρες που προμηθεύουν κατά κύριο λόγο τη γερμανική αγορά με νεκταρίνια. Η Ιταλία κατά το 2008 εξήγαγε 94.837 τόνους, αξίας 102.348 χιλ. ευρώ. Η Ελλάδα, με σημαντικά λιγότερες ποσότητες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, κατέλαβε την τέταρτη θέση, ενώ ακολουθούν η Νότιος Αφρική, η Τουρκία και το Μαρόκο.
Καρπούζια
Όσον αφορά τις εισαγωγές καρπουζιών στη γερμανική αγορά, οι κύριοι ανταγωνιστές του ελληνικού προϊόντος είναι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Συγκεκριμένα η Ισπανία κατέλαβε την πρώτη θέση ως χώρα προέλευσης των γερμανικών εισαγωγών για το 2008 με ποσότητα 120.887 τόνων και αξίας 61.997 χιλ. ευρώ. Άλλες χώρες που εξάγουν καρπούζια στη Γερμανία είναι η Τουρκία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο και η Νότιος Αφρική.
Πιπεριές
Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις εισαγωγές πιπεριών στη Γερμανία, και είναι κατά σειρά πίσω από την Ισπανία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Η πρωτοπόρος Ισπανία εξήγαγε το 2008 111.727 τόνους, αξίας χιλ. 172.580 ευρώ στη Γερμανία. Άλλες ανταγωνίστριες χώρες είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Νότιος Αφρική και η Τυνησία.
Ακτινίδια
Όσον αφορά τις γερμανικές εισαγωγές ακτινιδίων, την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιταλία με ποσότητα 62.616 τόνων, αξίας 81.698 χιλ. ευρώ κατά το 2008. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Γαλλία, και ακολούθησαν η Ελλάδα με 3.535 τόνους, αξίας 3.181 χιλ. ευρώ και η Ισπανία.
Κλημεντίνες
Η Ισπανία εξάγει με απόσταση τις μεγαλύτερες ποσότητες του προϊόντος αυτου στη Γερμανία. Κατά το 2008 εξήγαγε 277.406 τόνους, αξίας 211.982 χιλ. ευρώ.Ακολουθησαν η Ιταλία, ακολουθούμενη και η Ελλάδα, η οποία εξήγαγε 3.152 τόνους, αξίας 2.374 χιλ. ευρώ. Άλλες ανταγωνίστριες χώρες είναι το Μαρόκο, η Νότιος Αφρική, η Γαλλία και η Τουρκία.
Ντομάτες
Η χώρα μας εξάγει περιορισμένες ποσότητες του προϊόντος αυτού στη γερμανική αγορά. Η κύρια χώρα εισαγωγής για τις ντομάτες στη Γερμανία είναι η Ισπανία, η οποία εξήγαγε 181.772 τόνους, αξίας 223.727 χιλ. ευρώ. Κατά σειρά σπουδαιότητας ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, η Νότιος Αφρική και η Ελλάδα. Σημειώνεται, πώς στη Γερμανία υπάρχει και μη αμελητέα εγχώρια παραγωγή από θερμοκήπια.
Κεράσια
Η κύρια προμηθεύτρια χώρα της γερμανικής αγοράς με κεράσια είναι η Ιταλία και ακολουθούν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το 2008 η πρωτοπόρος Ιταλία προμήθευσε τη γερμανική αγορά με 91 τόνους κεράσια, αξίας 124 χιλ. ευρώ. Η Γερμανία έχει και αξιόλογη εγχώρια παραγωγή κερασιών, στην οποία δείχνουν προτίμηση οι Γερμανοί καταναλωτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες