Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρωμε κάθε μέρα;

Τα άτομα που τρωνε λίγα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο και προβλήματα καρδίας.
Η ποσότητα των φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνουν κάθε μέρα οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά έχει σημαντική επιρροή στην εκδήλωση διαφόρων ασθενειών.
Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε μερίδα φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνει κάθε μέρα κάποιο άτομο, υπάρχει μια μείωση της τάξης του 4% του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
Τι είναι όμως ο ορισμός μιας μερίδας φρούτων και λαχανικών;
Σύμφωνα με το National Cancer Institute, μια μερίδα μπορεί να είναι: Η ποσότητα από φρούτα ή λαχανικά που περιέχεται μέσα σε ένα μικρό ποτήρι, ή ένα μικρό ποτήρι χυμού ή ένα φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) μετρίου μεγέθους ή ακόμη ένα μικρό μπολ με σαλάτα.
Σε επιδημιολογικές έρευνες φάνηκε ότι γυναίκες που καταναλώνουν μέχρι 10 τέτοιες μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα, έχουν 40% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε άλλες μελέτες βρέθηκε ότι μια ανάλογη κατανάλωση, μείωνε αποτελεσματικά την πίεση.
Μέχρι σήμερα οι συστάσεις του National Cancer Institute σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου ήταν ότι όλοι πρέπει να προσπαθούμε να τρωμε κάθε μέρα 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων. Τώρα φάνηκε ότι οι ποσότητες αυτές εάν αυξηθούν, τα πλεονεκτήματα για την υγεία είναι σημαντικά.
Για τους λόγους αυτούς αρχίζει μια νέα εκστρατεία με στόχο να γίνει ευρέως κατανοητό ότι η κατανάλωση 9 μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να έχει πολύ ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία των ανδρών.
Για τις γυναίκες συστήνονται τουλάχιστο 7 μερίδες καθημερινά ενώ για τα παιδιά και έφηβους τουλάχιστο από 5 έως 7.
Σύμφωνα με πληθυσμιακές στατιστικές μόνο 4% των ανδρών καταναλώνουν μέχρι 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Μόνο 25% του συνόλου των ενηλίκων τρωνε τουλάχιστο 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Περίπου το 33% του πληθυσμού καταναλώνει από 1 έως 2 μερίδες λαχανικών και φρούτων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μερικές ομάδες πληθυσμού που καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών παρουσιάζουν πολύ συχνότερα καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Συγκεκριμένα οι μαύροι Αμερικανοί άνδρες, τρωνε συνήθως μόνο περίπου 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Οι άνδρες αυτοί παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα και θνησιμότητα καρκίνου, έχουν τη ψηλότερη συχνότητα καρκίνου του προστάτη στον κόσμο, έχουν τη ψηλότερη συχνότητα ψηλής πίεσης στον κόσμο, αναπτύσσουν συχνότερα και νωρίτερα διαβήτη και έχουν ψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τις άλλες εθνικές ομάδες.
Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα φυτικά θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα το φολικό οξύ, που περιέχονται μέσα στο σπανάκι, τα πορτοκάλια, το μαρούλι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Επίσης άλλες έρευνες έδειξαν ότι άνδρες που τρωνε πολλές ντομάτες, έχουν λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής, τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι πιο εμφανή στο καρδιακό σύστημα συγκριτικά με τον καρκίνο.
Οι ευεργετικές επιδράσεις στην καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου εξαρτώνται από το είδος των λαχανικών ή φρούτων που καταναλώνονται. Τέτοια παραδείγματα είναι το φολικό οξύ, η λυκοπένη που περιέχεται στις ντομάτες και στη σουλφοραφάνη που περιέχεται στο μπρόκολο.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και χιλιάδες άλλες δραστικές φυτοχημικές ουσίες που όταν όλα μαζί προσφέρονται στον οργανισμό, δρουν σε συνέργια και προάγουν την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες