Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Φρούτα και λαχανικά για μακροζωΐα

Συμφώνα με τις οδηγίες θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πήγες · Β καροτένιου · Ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β · βιταμίνης C που συμβάλουν στην καλή λειτουργιά της όρασης ,του δέρματος ,των οστών και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων . Τα λαχανικά είναι καλή πηγή ιχνοστοιχείων και ιδιαίτερα καλίου . επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , συνήθως μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες είναι χαμηλή σε λίπος. Από την ομάδα των λαχανικών υπάρχουν ορισμένα που μπορεί να θεωρηθούν ως υπερλαχανικά . Τα λαχανικά αυτά ανήκουν στην ομάδα των σταυροειδών όπως το λάχανο ,λαχανάκια Βρυξελλών ,κουνουπίδι και ,μπρόκολο . Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια και σε φυτοχημικά που μπορεί να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση ορισμένων καρκινογόνων Ουσιών Τα φρούτα αποτελούν ιδανικό σνακ ,περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα λαχανικά αλλά ,παρέχουν εξίσου σημαντικά συστατικά ,μιας που είναι πλούσια σε: · αντιοξειδωτικά · βιταμίνη C · φυτοχημικά . Από την κατηγορία των φυτοχημικών των φρούτων ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζουν τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που χαρακτηρίζονται από έντονη αντιοξειδωτική δράση .Αν δε τα φρούτα καταναλώνονται ωμα και δεν γίνουν χυμός περιέχουν και αυτά μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού ,έτσι έχουν λίγες θερμίδες ,ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχουν χοληστερόλη . Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα κάνουν να συμπεριφέρονται σαν βραδέα καύσιμα ,προσφέροντας με σχετικά αργό ρυθμό ενέργεια στον οργανισμό . Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα ξερά φρούτα ,μιας που με την διαδικασία της αποξηράνσεις ή αφυδάτωσης ,οι θρεπτικές τους ουσίες συγκεντρώνονται στο στερεό υπόλειμμα . Όμως μερικά αποξηραμένα φρούτα υποβάλλονται σε επεξεργασία με θειο , έτσι άτομα που είναι αλλεργικά ή πάσχουν από άσθμα να είναι προσεκτικά κατά την κατανάλωση τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες